Sávos ütemterv (Gantt-diagram)

Az ütemezés egyik legjobban elterjedt grafikai megjelenítése a sávos ütemterv. Építési ütemterv hiányában nem lehet az építkezést megszervezni. Nem tudjuk, hogy mikorra kell kérni a beton szállítását vagy mikorra érkezzen a szakipar. Ezeken kívül fontos információkat szolgáltat a szervezéssel kapcsolatos döntések meghozatalához is.

Ha az interneten rákeresünk, kétfajta sávos ütemtervvel találkozhatunk. Az egyik a statikus, a másik a dinamikus ütemterv. Ábrázolásuk hasonló, ám későbbi módosításuk, optimalizálásuk nagyban eltér.

Statikus ütemterv

Ez kisebb munkafolyamatokhoz jól alkalmazható, mivel egyszerűen elkészíthető - akár kézi rajzzal vagy excel segítségével -, de módosítása körülményes.

A lenti példán láthattok ilyet, melyen nagyobb munkafolyamatokra osztottam a kivitelezést. Felette egy erőforrás diagramot is találtok.

statikus_utemterv_eroforras

Statikus sávos ütemterv és erőforrás diagram

Jól elkülöníthető, hogy a folyamatok hogyan következzenek egymás után, azonban ha valamelyik csúszik, vagy esetleg plusz munkát kell időközben beiktatni, akkor az egész diagramot át kell rajzolni, ahogy az erőforrás-optimalizálásnál is. 

(Az erőforrás-optimalizálás alatt azt értjük, hogy pár munkafolyamatot elcsúsztatunk, vagy hosszabb tevékenységidővel számolunk, hogy a munkaterület ne legyen túlterhelve. Például: ne alakuljon ki az a helyzet, hogy az egyik napon 50-en, másnap pedig csak 10-en dolgoznak, mert ez akár befolyásolhatja a kiszolgáló egységek paramétereit is.)

Miután láttuk, hogy mennyire körülményes a statikus sávos ütemtervet aktualizálni, sokkal jobban fogunk örülni a dinamikus sávos ütemtervnek.

Dinamikus ütemterv

Hasonlóan ábrázoljuk, mint a statikus sávos ütemtervet, de ebben a tevékenységek között logikai kapcsolatokat hozunk létre. Ezekről a kapcsolatokról egy másik cikkemben írok, de a lényegét itt eltudjátok olvasni.

gantt_diagram

Dinamikus ütemterv részlet

A dinamikus ütemtervnél - a statikushoz hasonlóan - meghatározzuk a tevékenységeket és azok idejét, de a folyamatok között kapcsolatokat hozunk létre. Ezután egy program kiszámolja nekünk a projekt átfutási idejét, és jelzi azokat a feladatokat, amelyeket egy adott időpontban meg kell ahhoz valósítani, hogy a projekt ne csússzon (kritikus út).

Hogy hogyan segít ez minket az ütemterv aktualizálásában, módosításában? Ha bármilyen módosítás (erőforrás-optimalizálás, plusz folyamatok bekerülése) történik, akkor a program újraszámolja nekünk az átfutási időt. Hogy milyen programokat lehet használni? Több ilyen van. Az általánosan elterjedt és profi módon használható a microsoft project, de ingyenes programok közül a GanttProjekt-et ajánlom, mely nálam nagyon jól bevált. Természetesen vannak hibái és nem lehet mindent megcsinálni benne, de ahhoz képest, hogy ingyenes, elég jól használható.

Összefoglaló:

Minden nagyobb kivitelezésnél erősen ajánlott ütemtervet készíteni annak érdekében, hogy meg tudjuk határozni mit, mikorra szállítsanak, illetve készítsenek el az alvállalkozók. Ahhoz viszont, hogy jól használható legyen és meg tudjuk határozni a munkafolyamatokat szükségünk van kiviteli tervekre és megfelelő szakmai tudásra. Amikor viszont már készen vagyunk és használjuk, rájövünk, hogy mennyire hasznos egy ilyen naptár.

 

Források:

Internet

YBL előadás jegyzet

saját tapasztalat

Posted in Szervezés, Ütemtervezés and tagged , , , .

One Comment

  1. Pingback: Ütemtervezés logikai kapcsolatai - archphases

Leave a Reply