Emelés folyamata és munkaterületének tulajdonságai

Az emelőgép az a szakaszos üzemű gépi vagy kézi (emberi erő) meghajtású szerkezet vagy berendezés, amely vagy közvetlenül vagy segédeszközzel képes a terhet megemelni vagy süllyeszteni, azt a kiindulási helyzetéből az érkezési helyére továbbítja (47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról). Az emelés folyamatát minden esetben az emelendő szerkezet és az emelés jellege határozza meg.

Az emelés folyamata

Az emelés folyamata az elem súlyától és alakjától függően változhat. Lényeges feladat az elemeket emelési osztályokba sorolni. Ezek általában az emelőgépek teherbírási határai közé vannak felvéve.

Emelési osztályba sorolás:

  • osztály 501-1000 kg
  • osztály 1001-1500 kg
  • osztály 1501-2000 kg
  • osztály 2001 kg felett

Fontos!!! Nehéz elemek esetén az emelés folyamatát is tervezni kell, és minden esetben próbaemelést kell végezni, mely során maximum 50 cm magasságba emelhetjük a járműről a szerkezetet. E mellett fontos, hogy az elemek méreteit is figyelembe vegyük. Pl.: egy pillér esetén, amikor a teherautó platójáról emeljük le, fontos, hogy beemelés előtt egy külön átrakó helyet biztosítsunk az elemnek, mivel a leemelés során egy pontban terhelné a teherkocsit, ami nagy gondokat okozna. Ebben az esetben átrakó helyet kell biztosítani, de vannak olyan elemek is, ahol lehet tengelyről emelni.

A munkaterület tulajdonságai

Az előregyártott szerkezetek összeszereléséhez szükséges technológia és a megfelelő gép kiválasztása függ a szerelési terület nagyságától, domborzati viszonyaitól és alakjától. Ezek meghatározzák az elemek szállítási sorrendjét is. A munkaterület tulajdonságai közé tartoznak a szereléshez szükséges utak, felvonulási épületek, közművek, segédszerkezetek, valamint a szerelést megelőző segédszerkezetek.

Szereléshez szükséges utak, helyszükséglet

Minden esetben figyelembe kell venni az emelési gép méreteit és az emelendő szerkezet méreteit és szerkezetét. A helyszükséglet számításánál figyelembe kell venni a körüljárhatóságot és a biztonsági távolságokat.

Erre példa a daru telepítés.

daru_telepites

Daru telepítés

Ebben az esetben látszik, hogy minden résznek van körüljárhatósága. Jelen esetben a tehergépkocsi és a mobildaru maradhat egyben. Amire figyelni kell, hogy a mobildaru esetében a kitalpalásra is helyet kell szánni, és az építendő daru körül biztonsági területet kell hagyni. A gépek helyét meghatározza az emelés iránya (honnan hová emelünk), valamint az alkalmazott gépek méretei és műszaki adatai.

Eszköz, létszám, erőforrás, alkalmazott gépek

Az emeléshez szükséges minimum brigád öt főből áll. Két kötöző, két ember, aki a szerelés helyén fogadja a szerkezetet, egy gépkezelő és egy emelésirányító.

Az emelésirányító az a személy, aki összehangolja az emelés folyamatát, és irányítja a folyamatot. Ő az, aki kapcsolatot tart a kötözők és a fogadók között összhangban a gépkezelővel. Ezt vagy kézi jelekkel, vagy rádió kapcsolattal biztosítja.

A kötözők, csak az erre a célra képzett emberek lehetnek, mivel feladatuk biztonságtechnikailag is igen jelentős.

A szerkezetet fogadó emberek magát az előregyártott elemet helyezik a helyére biztonságos kapcsolatot kialakítva a szerkezetek között. „Elengedés” csak akkor engedhető meg, ha a csomópont ideiglenes állékonysága biztosított.

Az emeléshez használt segédberendezések lehetnek a kommunikációt biztosító rádiók, de a legfontosabbak az emelési segédszerkezetek (himbák). Ezek az emelés technikájától, az emelendő szerkezet fajtájától és az emelési technológiától (kézi, gépi) függően, az előzőekben leírtaknak megfelelően változhatnak. Az emeléshez használt legfontosabb emelőgépek: daru, emelőasztal, emelőláb, építési személy-, teheremelő, építési teheremelő, felrakó gép, futómacska, gépi hajtású emelővillás targonca, konténer emelőoszlop, körülkerített emelőterű emelő-berendezés, mozgó munkaállvány, parkoló emelő, szervizemelő, színpadtechnikai emelő-berendezés, szintkülönbség kiegyenlítő, vasúti emelő, villamos emelődob

emelés irányítás

 Összefoglaló:

Az emeléshez szükséges helyszükségletet a emelendő szerkezet és az emelés jellege határozza meg, de általánosságban elmondható, hogy szükséges a körüljárhatóság és a biztonsági távolságok betartása. Ami viszont biztos, hogy minimum öt szakképzett ember szükséges az emelési művelet elvégzéséhez.

Források:

Internet

http://www.emeles-technika.hu

BME Építéskivitelezési Tanszék Szerkezetek Szerelésének Szervezése jegyzet

Emelőgépek kézikönyve

YBL előadás jegyzet

Posted in Előregyártott szerkezetek, Technológia and tagged , , , .

Leave a Reply