Ütemtervezés logikai kapcsolatai

A logikai kapcsolatot az MPM hálótervezési technikában a tevékenységek közötti összefüggésekre használjuk. Így kiszámolható, hogy a tevékenységeket mikor lehet elkezdeni, valamint meddig tartanak. A megfelelő logikai kapcsolatok fontosak az időelemzés pontos és helyes meghatározásához.

Az MPM (Metra Potential Method) hálótervezési technika két grafikai megjelenítése igazán ismert és használatos. Az egyik a dinamikus sávos ütemterv (Gantt-diagram), a másik pedig a Ciklogram. Az időelemzéshez a tevékenységek között logikai kapcsolatokat hozunk létre, melyek különbözőek lehetnek. Fontos ismernünk, hogy a kapcsolatok közül melyiket alkalmazzuk, mivel ez elengedhetetlen a jó ütemterv meghatározásához.

(Az érthetőség kedvéért a kapcsolatok közötti időt 1-4 nappal helyettesítettem a lenti képen)

logikai_kapcsolatok-01

Logikai kapcsolatok összefoglaló

Egyszerű logikai kapcsolatok

Előzetesen elmondható a minimális és maximális kapcsolatok közötti összefüggésről, hogy a minimális kapcsolatoknál a legalább (egy adott időintervallumtól több idő is eltelhet), míg a maximális kapcsolatoknál a legfeljebb (egy adott időintervallumnál több nem telhet el) jelentik a különbséget.

Befejezés-Kezdés kapcsolat

Ez a leggyakrabban használt logikai kapcsolat. Lényege, hogy a megelőző tevékenység befejezése után kezdhető el a követő tevékenység.

  • minimális Befejezés-Kezdés (pl.: a kizsaluzást a betonozás után 4 nappal el lehet kezdeni, de akár később is)
  • maximális Befejezés-Kezdés (pl.: a munkaárok dúcolását legkésőbb 3 nappal meg kell kezdeni a földkiemelés után, nehogy beomoljon a föld)
Kezdés-Befejezés kapcsolat

Nem nagyon használatos, de igen hasznos logikai kapcsolat. Helyette inkább megfordítjuk a két tevékenység sorrendjét és a Befejezés-Kezdés kapcsolatot használjuk, de ha a tevékenységjegyzékünk felépítésén nem akarunk változtatni, akkor ezt is alkalmazhatjuk. Lényege, hogy a megelőző tevékenység kezdése után a követő tevékenységet be kell fejezni.

  • minimális Kezdés-Befejezés (pl.: a válaszfalak építésének megkezdése előtt jó lenne a befejezni a külső homlokzatok hőszigetelését) 
  • maximális Kezdés-Befejezés (pl.: a válaszfalak szerelésének megkezdése előtt be kellene fejezni a padlásfödém hőszigetelését, mert így a többlet terheléstől nem hasasodnak ki a falak)

Itt figyelnünk kell arra, hogy a megelőző tevékenység és a követő tevékenység ugyanazon a készültségi fokon ne előzzék meg egymást időben. Erre példa, hogy hamarabb kezdik a tetőt építeni, mint a falakat. Az ilyen jellegű problémát, csak Ciklogramban ábrázolva lehet látni. Erre alkalmatlan a Gantt-diagram.

Ciklogram hiba

Kezdés-Befejezés hiba

Befejezés-Befejezés kapcsolat

Lényege, hogy a két folyamatnak körülbelül ugyanakkor kell befejeződnie, de nem kötelező jelleggel.

  • minimális Befejezés-Befejezés (pl.: a két munkafront befejezése lehetőleg együtt teljesüljön, de nem kötelező)
  • maximális Befejezés-Befejezés (pl.: a viacolor burkolat lerakását be kell fejezni a legkésőbb a humusz terítéséig, hogy készlegyenek átadásra)
Kezdés-Kezdés kapcsolat

Ha kevés logikai összefüggést tartalmaz az ütemtervünk, akkor ez egy nagyon hasznos logikai kapcsolat. Gyakorlatilag a megelőző és a követő tevékenység kezdését időben akár egyszerre is el lehet kezdeni.

  • minimális Kezdés-Kezdés (pl.: az ideiglenes szerkezetek bontását meg lehet kezdeni a viacolor lerakásával együtt, de akár később is megkezdhető a burkolat készítése)
  • maximális Kezdés-Kezdés (pl.: a műszaki átadás-átvételt meg kell kezdeni egy héten belül az érintettek értesítésével kezdődően)

Kritikus megközelítések

Ellentétben az egyszerű logikai kapcsolatokkal, itt fontos, hogy a megelőző és a követő tevékenységek készültségi fokai között legalább, vagy legfeljebb egy adott időnek el kell telnie.

kritikus kapcsolatok

Kritikus kapcsolatok

Minimális kritikus megközelítés

A megelőző tevékenység és a követő tevékenység minden készültségi foka között legalább egy adott időnek el kell telnie. Mondhatjuk úgy is, hogy a követő tevékenység kezdete és vége minimum 'Z' időbeli távolságra legyen a megelőző tevékenység minden pillanatától. (pl.: párhuzamosan haladhat a megelőző tetőszigetelés a követő tetőfedéssel, azonban 2 nap biztonsági távolsággal. Tehát két napot kell hagyni közöttük mindig, de akár többet is.

Maximális kritikus megközelítés

A megelőző tevékenység és a követő tevékenység minden készültségi foka között legfeljebb egy adott idő telhet el. Tehát a követő tevékenység kezdete és vége maximum 'Z' időbeli távolságra lehet a megelőző tevékenység minden pillanatától. (pl.: a korábbi dúcolásos példához hasonló, annyi különbséggel, hogy a dúcolást be is kell fejezni a munkaárok ásása után 'Z' időn belül)

Összefoglaló:

Elég zavarosnak tűnhet ez a sok logikai kapcsolat. Ha biztosra akarunk menni, akkor minimum Befejezés-Kezdés kapcsolatokkal kezdjük el feltölteni az ütemtervünket és olyan helyeken alkalmazzunk maximális Befejezés-Kezdés kapcsolatokat, ahol a technológia megköveteli. A többi kapcsolatot (főleg a Kezdés-Kezdés, Befejezés-Befejezés) csak az ütemterv sűrítésére használjuk. A kritikus kapcsolatokat pedig akkor használjuk, ha tényleg szükséges.

Források:

Internet

YBL előadás jegyzet

saját tapasztalat

Posted in Szervezés, Ütemtervezés and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Sávos ütemterv (Gantt-diagram) - archphases

Leave a Reply